szauna szauna szauna

A szauna szĂł eredete

szaunaAzt hiszem, ez a legalapvetõbb kérdések egyike egy ilyen témával foglalkozó honlapon. Ha már a szaunázás foglalkoztat bennünket, akkor legyünk tisztában a szó jelentésével.


Mit jelent a szauna kifejezés?

A szauna finn eredetű szó, a "savu" (füst) szóból származik. Fordítása az Idegen szavak és kifejezések szótárában (Bakos Ferenc) egész egyszerűen: finn gőzfürdő, bár ennél azért többet is tudunk: annak idején földbe - esetleg hóba - vájt üreget jelentett, később pedig félig vagy egészen földbe süllyesztett faépítményt. Természetesen a föld felett álló épületet is jelentette.

A szauna régen megegyezett a lakóhellyel, ez igen népszerű volt Finnországban a letelepedés idején. A finnek szerint a szauna fürdési lehetőséget biztosító épület. S mint ilyennek, a szaunának mindig két közeget kell biztosítania: az egyik alkotórésze a hevítő, a másik eleme pedig a hűtő. Persze erre még máshol részletesebben kitérünk.
(912-re nyúlik vissza a legkorábbi írásos emlék egy gödörszaunáról, mely a mai Moszkva területén volt megtalálható; Sheik Ibn Dasta leírása alapján.)
Ennyit mindenképp hasznos tudnunk.


::: További cikkek

::: Tallózó

szauna
szauna
szauna
szauna szauna szauna
   
levélírás