szauna szauna szauna

Szauna történelem

szaunaMilyen találmány a szauna? Rögtön mindenkinek a finnek jutnak eszébe, ugye? Valószínûleg így is van, legalábbis a finnek rendíthetetlenül magukénak mondják. Ám a teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy a kultúrtörténészek között sincs megegyezés a szauna eredetét illetõen (Oroszország?).


Az els írásos emlékek szerint meztelen emberek ütögették magukat faággal, hogy azután leöntsék magukat hidegvízzel. Hogy finnek voltak-e, azt biztosan nem tudjuk, mindenesetre tény, hogy ma szinte minden finn háztartásban megtalálható a szauna. Nekik hozzátartozik a mindennapi élethez, s többet jelent puszta kikapcsolódásnál. Mivel a finneknél már régóta létezik ez a találmány, si hagyományai vannak, annak ellenére, hogy napjainkban máshogyan festenek ezek a szaunák. Persze továbbra is léteznek az si hagyományokat maradéktalanul megrz szaunafülkék Finnországban, már ami az építési módot illeti (több ezer évrl van szó!). Különös, hogy csak a XX. század közepétl kezdden ntt meg az érdekldés és a kereslet a szaunaépítés iránt mindenhol a világon, s mivel Finnország dönt szerepet vállalt mindebben, a szauna hazájának tekintjük.

A finn szauna kétezer éves múltra tekint vissza. A XIX. századig elterjedt volt a használata, azonban egy téves hiedelem miatt –mely szerint a szauna betegségeket terjeszt- a hagyomány majdnem teljesen kiveszett, kivéve a finneknél. Funkciójukat tekintve ezek a fülkék sokféle feladatot elláttak, például használták mosókonyhaként, vagy vallási szertartások helyszínei voltak (fizikai, szellemi megtisztulás), illetve gyógyítóhelyként is számontartották. A szauna a melegnek és a füstnek köszönheten a ház leghigiénikusabb része volt, sok asszony hozta világra itt gyermekét annak idején.

És mit jelent a szauna ma? Relaxálást, pihenést, gyógyulást, megtisztulást – és még sok mindent, attól függ, kinek mi a célja, de egy valami biztos: vannak dolgok, amik nem változnak, s a hagyományokat tisztelve mi is átérezhetjük seink nyugalmát.

Mi pedig feladatunknak tekintjük, hogy tovább népszersítsük ezt a csodálatos találmányt.


::: Tovbbi cikkek

::: Tallz

szauna
szauna
szauna
szauna szauna szauna
   
levlrs